Zdrowe przekąski do pracy: pomysły na lekki posiłek
Zdrowe przekąski w życiu codziennym – natłok pracy bardzo często powoduje, że zapominamy o zdrowym odżywieniu. Warto o tym pomyśleć w domu, przygotowując zdrowe przekąski. Realizacja przepisów, które poznasz w tym artykule, nie zajmie Ci wiele czasu, a zyskasz dobrze skomponowane posiłki do pracy, dodające energii, sycące, smacznego i odżywcze.
Kiedy można powiedzieć, że przekąska jest zdrowa?
Zdrowa przekąska powinna być przede wszystkim dobrze zbilansowana. Istotne jest zadbanie o odpowiednią ilość składników odżywczych, minerałów, witamin, białek, tłuszczów i węglowodanów.
Najważniejsze są:
- węglowodany złożone, czyli chleb pełnoziarnisty oraz płatki owsiane
- zdrowe tłuszcze, czyli awokado, oliwa z oliwek
- białko, czyli jajka z wolnego wybiegu
- błonnik zawarty w sezonowych warzywach
Tak skomponowane posiłki są sycące, pełne witamin i wartościowe. Dodają energii do pracy, a po ich zjedzeniu nie odczuwasz za moment głodu.
Jak usprawnić przygotowywanie posiłków i przekąsek do pracy?
Żyjemy w ciągłym pędzie. Mało kto ma obecnie czas, aby spędzać wiele godzin w kuchni na gotowaniu. Jest kilka sposobów, z których możesz skorzystać, aby zminimalizować czas spędzony na przygotowywaniu posiłków, ale z bardzo dobrym rezultatem.
Zdrowe przekąski - zrób ich więcej, na kilka dni
Codzienne przygotowywanie lunchy czy przekąsek do pracy naprawdę może zmęczyć. Zaraz po powrocie do domu trzeba myśleć, co zrobić do jedzenia na następny dzień. Nużące, prawda? Możesz przygotować od razu większą porcję na dwa dni do przodu. Większość potraw nadaje się do bezpiecznego przechowywania w lodówce. Możesz zrobić większy garnek zupy krem, pełną miskę sałatki czy inne jednogarnkowe danie.
Korzystaj z wysokiej jakości półproduktów
Pójście na skróty nie zawsze jest złym wyborem. Np. nie musisz samodzielnie gotować ciecierzycy, możesz wybrać jej wersję konserwową. W sklepach dostępne są również wysokiej jakości gotowe sosy pomidorowe czy pesto. Nawet można kupić ugotowane ziemniaki. Co warto podkreślić, kupując te produkty w odpowiednich miejscach i zwracając uwagę na skład, nie tracisz na jakości, a gotowanie zajmie Ci o wiele mniej czasu.
Mrożonki jako zdrowe przekąski
Nikogo nie trzeba przekonywać, że obieranie warzyw czy owoców to żmudny proces. Na szczęście dostępne są mrożonki, już nawet posiekane na odpowiedniej wielkości kawałki. Przez cały rok możesz dzięki temu włączać do swojej diety warzywa i owoce.
Dania jednogarnkowe
Danie w jednym garnku lub na jednej patelni? Brzmi rewelacyjnie! Nie dość, że nie generujesz dużej ilości naczyń do zmywania, to jeszcze ułatwiasz sobie przechowywanie i masz możliwość przygotowywania porcji na kilka dni. Do dań, które możesz w taki właśnie sposób zrobić, należą gulasze z wysokiej jakości mięsa i z dodatkiem warzyw, zapiekanki makaronowe, zupy krem.
Lekkie posiłki i przekąski do pracy, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu
Jogurt z płatkami, owocami oraz bakaliami
Szybka i pyszna przekąska, od której możesz zacząć dzień w pracy. Nie warto do niej dodawać cukru, ewentualnie miód, dla podbicia smaku. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Potrzebujesz:
- garść musli z płatkami (ulubiony smak)
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- ulubione owoce — mogą być wcześniej odmrożone, albo świeże, sezonowe
- mieszankę bakalii
Na dno szklanki lub słoika dajemy jogurt naturalny, dodajemy musli, owoce, a całość posypujemy ulubionymi bakaliami. Sycąca przekąska do pracy gotowa w kilka chwil!
Sałatka grecka
Sałatki są bombą witaminową, jeżeli tylko w ich składzie znajdują się zdrowe warzywa. Warto przygotować je z dodatkiem ziaren, m.in. słonecznika czy pestek dyni, aby zyskać źródło składników mineralnych.
Do przygotowania większej porcji sałatki greckiej potrzebujesz:
- paprykę czerwoną
- natkę pietruszki
- pomidorki koktajlowe
- ser feta
- oliwę z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
Ilość warzyw oraz sera feta dobierz w zależności, jak dużą porcję chcesz przygotować. Dopraw do smaku. Składniki warzywne oraz fetę pokrój w drobną kostkę, pietruszkę drobno posiekaj. Całość polej oliwą z oliwek, dopraw i wymieszaj. Aby danie było jeszcze bardziej sycące, porcję do pracy wzbogać o kromkę chleba pełnoziarnistego.
Gulasz jednogarnkowy jako zdrowe przekąski
Jakich składników potrzebujesz?
- 35 g kaszy jęczmiennej
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pół czerwonej papryki
- 100 g łopatki wieprzowej
- 1 ziemniak
- przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka ostra, majeranek
Mięso należy pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć w garnku na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki dopiero później) i gotujemy ok. 1h na wolnym ogniu. Jeżeli całość jest zbyt gęsta, można w międzyczasie dodawać wodę. Gdy wszystko zmięknie, dodajemy ziemniaki i kaszę. Całość należy gotować jeszcze przez 30 minut. Na końcu doprawiamy do smaku. Masz gotowe danie na kilka dni do pracy.
Zdrowe kanapki do pracy jako zdrowe przekąski
Prosty i pyszny przepis, o jakim wielu znać dziś zapomina to zdrowe, pełnowartościowe kanapki, z dużą ilością warzyw, na dobrej jakości pieczywie.
Wybieraj przede wszystkim pełnowartościowe pieczywo, może to być kromka chleba lub bułka. Zamiast masła, użyj hummusu (kup w sklepie gotowy) lub rozgniecione awokado, przyprawione pieprzem cytrynowym, z dodatkiem cytryny, aby nie ciemniało. Na wierzch połóż ulubione warzywa. Będzie to prawdziwa bomba witaminowa, w dodatku bardzo smaczna.
Małe zdrowe przekąski, których przygotowanie nie wiąże się z praktycznie żadnym wysiłkiem!
Do pracy możesz zabrać zdrowe przekąski, które można kupić w sklepie lub porcjować je z opakowań do szklanych pojemników. Co to takiego? Przede wszystkim suszone owoce. To naturalna i słodka przekąska, ale oczywiście należy dozować ją z rozsądkiem, ponieważ zawiera dużo cukru i kalorii. Do pracy możesz zabrać kilka śliwek, żurawinę, morele, daktyle. Przygotowując mix w niewielkim opakowaniu, wzbogacisz organizm o antyoksydanty, minerały i błonnik.
Kolejną przekąską idealną do pracy są orzechy. Poprawiają koncentrację, wspierają pracę serca i dbają o witalność organizmu. Stanowią źródło błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stawiaj przede wszystkim na orzechy laskowe, włoskie oraz migały.
Miseczka pokrojonych warzyw z domowej roboty dipem jest jedną z najzdrowszych przekąsek, jakie tylko można sobie wyobrazić. Ma niewiele kalorii, ale za to bardzo dużo witamin i minerałów. Przeważać powinny zielone warzywa, które są źródłem żelaza, witamin C, A, B, K, E oraz D, krzemu, magnezu, wapnia i potasu. Możesz oczywiście przygotować również wariant kolorowy, z warzyw, jakie ulubisz. Jeżeli chodzi o dip, idealnie będzie pasował oliwkowy:
- garść zielonych oliwek,
- kilka listków bazylii,
- pół ząbka czosnku,
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Składniki należy zblendować. Jasno-zielony zdrowy sos gotowy!
Pomyśl o własnym zdrowiu, przygotowując zdrowe przekąski do pracy!
Zdrowie ma się jedno. Nie wykonasz poprawnie obowiązków zawodowych i nie rozwiniesz swojej kariery bez właściwego odżywiania. Do tego potrzebujesz mnóstwo sił witalnych, energii, a także zdrowia, które nie szwankuje. Podstawą jest zróżnicowana, dobrze zbilansowana dieta, o jaką możesz zadbać samodzielnie, niewielkim wysiłkiem, przygotowując zdrowe przekąski do pracy. Mamy nadzieję, że powyższe przepisy przekonały Cię, że to naprawdę proste!
Na tym portalu znajdziesz więcej ciekawych artykułów na temat przekąsek: