Dieta według grupy krwi: komu służą strączki, a komu owoce

Pomidorki, brokuł, ogórek, marchew, itp - dieta według grupy krwi
Odżywianie, a grupa krwi

Dieta wedlug grupy krwi – w internecie roi się od przeróżnych wariantów diet, są wśród nich też diety związane z grupą krwi. Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się nad tym, jaką rolę odgrywa w naszym życiu grupa krwi? Jaki ma wpływ na metabolizm i upodobania smakowe? Według niektórych specjalistów występowanie na krwinkach czerwonych swoistych antygenów jest nie tylko markerem grupy krwi, ale też determinantem procesów biochemicznych, które zachodzą w naszym organizmie i kształtują nasze zapotrzebowania żywieniowe. Jak to możliwe, że w grupie krwi zapisany jest optymalny styl odżywiania? I wreszcie – co jeść, jako posiadacz grupy 0, A, B lub AB?

Odżywianie, a grupa krwi - dieta według grupy krwi

Dieta według grupy krwi, uzależniająca rodzaj przyjmowanych pokarmów od grupy krwi, jest powiązana z popartymi naukowo procesami fizjologicznymi. To sposób odżywiania się bazujący na uwarunkowanym genetycznie typie metabolizmu, jego tempie i zapotrzebowaniu na składniki odżywcze. Dieta uwzględniająca tak istotne parametry niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia, pomaga także w utracie zbędnych kilogramów i utrzymaniu optymalnej wagi.

Typ metabolizmu jest ściśle powiązany z grupą krwi. Po raz pierwszy związek ten udowodnił amerykański naturopata Peter J. D’Adamo. Amerykański lekarz nie tylko opracował teorię odżywiania się według grupy krwi, ale też dowiódł ich związku z genetycznym profilem człowieka, jego stylem życia i reakcją na stres. Udało mu się nawet naszkicować historię powstania różnych grup krwi w toku ewolucji gatunku ludzkiego. W sumie istnieją cztery grupy krwi. Ich posiadacze wykazują różną tolerancję względem określonych grup pokarmów i na tej podstawie powstała dieta według grupy krwi.

Różnice w diecie, a różnice w genach

W toku wieloletnich obserwacji określono szereg właściwości charakterystycznych dla każdej grupy krwi, w tym predyspozycje do rozwoju pewnych schorzeń. Ustalono na przykład, że osoby z grupą krwi 0 mają skłonności do choroby wrzodowej, a osoby z grupą krwi A częściej niż inne chorują na nadciśnienie. Obie przypadłości mają ścisły związek z biochemią organizmu, metabolizmem, procesami wchłaniania składników odżywczych i pracą gruczołów dokrewnych. Jeśli grupy krwi w tak znaczącym stopniu determinują stan zdrowia, to zasadny wydaje się wniosek, że ich posiadaczom mogą służyć (i szkodzić) inne pokarmy. Temu dowodzi w swojej książce „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” Peter J. D’Adamo, który wyodrębnił produkty wywierające korzystne działanie u osób z daną grupą krwi, przydatne w leczeniu i profilaktyce chorób, a także wskazane w celu zachowania sprawności i zdrowia.

zdjęcie przedstawia awokado z truskawkami, ananasa, borówki, granat,
Grupa krwi 0: dieta bazująca na białkach

Grupa krwi 0: dieta bazująca na białkach - dieta według grupy krwi

Zdaniem amerykańskiego uczonego, grupa krwi 0 to najstarsza z ludzkich grup krwi. Z niej wykształciły się pozostałe: A, B i AB. Typ 0 wykształcił się u naszych przodków łowców, żywiących się mięsem upolowanych zwierząt. To wyjaśnia, dlaczego żywienie osób z grupą krwi 0 powinno bazować na mięsie. Jeśli należysz do typu łowców i nie wyobrażasz sobie dnia bez krwistego befsztyka, masz już odpowiedź na swoje upodobania smakowe.

Osoby z grupą krwi 0 są przystosowane do trawienia dużych ilości mięsiwa – ich żołądki produkują dużą ilość kwasu solnego i pepsyny. U niektórych brak mięsa w codziennej diecie może powodować złość, irytację i uczucie niedosytu. Zaleca się każdy rodzaj mięsa poza wieprzowiną. Dieta powinna być zasobna w żelazo, które znajdziemy w podrobach i jajkach. Z mięsem powinny iść w parze warzywa o wysokiej zawartości błonnika, które wspierają pracę układu trawiennego. Posiadacze grupy krwi 0 źle natomiast tolerują nabiał. Ma to związek z niedoborem laktazy – enzymu trawiącego laktozę. Zwiększona kwasowość żołądka, a przy tym niski poziom antygenów A i B oznacza nie tylko konieczność zwiększenia w diecie mięsa, ale też zmniejszenie ilości spożycia niektórych węglowodanów.

Z powodu uwarunkowanych genetycznie predyspozycji do stanów zapalnych przewodu pokarmowego z umiarem należy spożywać warzywa strączkowe i zboża. U osób z grupą krwi 0 często obserwuje się niedobory jodu, wapnia i manganu, dlatego warto zadbać o regularną ich podaż. Jednocześnie należy zrezygnować z przyjmowania witamin A i E.

Produkty zalecane:

  1. Mięso. Źródło aminokwasów i żelaza. Najlepszym wariantem jest cielęcina, kurczak i jagnięcina.
  2. Ryby. Źródło kwasów tłuszczowych omega-3, podtrzymujących zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Najlepszym wyborem są ryby morskie, zarówno tłuste, jak i chude.
  3. Jajka. Dobre źródło witaminy D, utrzymującej mocne kości.
  4. Owoce, zwłaszcza leśne. Borówki, czarne porzeczki, truskawki zawierają antyoksydanty, wspomagające procesy metaboliczne. Warte uwagi są też ananasy – zawierają bromelainę, enzym wspomagający trawienie białek i zwiększający ich przyswajalność.
  5. Warzywa. Źródło substancji odżywczych i witamin. Wybierajmy warzywa o odczynie zasadowym: szpinak, sałatę, ogórki, brokuły itd., żeby zrównoważyć kwaśny odczyn produktów białkowych.

Produkty niewskazane:

  1. Mleko, nabiał. Można je zastąpić roślinnymi odpowiednikami.
  2. Zboża. U osób z grupą krwi 0 gluten obecny w większości zbóż (pszenicy, życie, jęczmieniu itd.) może wywoływać problemy trawienne. Warto je zastąpić tzw. zbożami rzekomymi, tj. gryką, komosą ryżową czy amarantusem, które od tysięcy lat stanowiły podstawę wyżywienia naszych praprzodków.
  3. Warzywa strączkowe. Źródło lektyn, które powodują ubytek masy mięśniowej, uszkadzają ściany jelit i zwiększają ich przepuszczalność. 
  4. Cytrusy. Zwiększają czynność wydzielniczą żołądka, który u osób z grupą krwi 0 i tak pracuje na wysokich obrotach.
Pomidorki, ogórek, kukurydza, kasza, łosoś - dieta według grupy krwi
Grupa krwi A: dieta bazująca na warzywach

Grupa krwi A: dieta bazująca na warzywach - dieta według grupy krwi

Grupa A wyłoniła się jako reakcja na nowe warunki środowiskowe – rewolucję rolniczą. Polowanie i zbieractwo ustąpiły miejsca uprawie roli, ludzie zaczęli prowadzić osiadły tryb życia. Potomkowie pierwszych osadników źle sobie radzą z trawieniem mleka i mięsa – ich żołądki są słabo zakwaszone, a jelita produkują zbyt mało fosfotazy zasadowej. Głównym źródłem białka dla osób z tą grupą krwi powinny stanowić warzywa strączkowe i świeża ryba. Z produktów mlecznych tolerowane są jedynie produkty poddane fermentacji. Uwarunkowana genetycznie skłonność do astmy, chorób wieńcowych, cukrzycy czy anemii nakazuje zwiększoną podaż żelaza, cynku, wapnia i selenu. Zalecane jest też spożycie produktów bogatych w bifidobakterie. 

Produkty zalecane:

  1. Warzywa. Większość warzyw jest wskazana. Dieta osób z grupą A powinna bazować na roślinach.
  2. Owoce. Szczególnie wskazane ananasy, winogrona i śliwki.
  3. Zboża. Spośród zbóż najlepsza będzie kasza gryczana, owsiana i kukurydziana.
  4. Białka. Do diety można włączyć pewną ilość białego mięsa, jednak zasadniczo lepiej postawić na ryby (zwłaszcza łososia i dorsza) oraz jajka. Za dodatkowe źródło białka mogą posłużyć soja i orzechy.
  5. Tłuszcze. Najlepszym ich źródłem są oliwa z oliwek i olej lniany.

Produkty niewskazane

  1. Nabiał. Najkorzystniejsze byłoby całkowite wyeliminowanie nabiału, choć dopuszczalne jest spożycie produktów fermentowanych.
  2. Pszenica. Jako zboże podlegające ciągłym modyfikacjom i mocno prozapalne pszenica nie powinna gościć na stole osób z bardzo wrażliwym układem pokarmowym. Pszenicę lepiej zastąpić gryką, ryżem i owsem.
  3. Czerwone mięso. Najdłużej zalega w żołądku, w związku z czym jego spożycie powinno być minimalne.
  4. Ziemniaki i warzywa psiankowate: pomidory, bakłażan, papryka. Są to produkty śluzotwórcze. Nadmiar śluzu i wilgoci powoduje zaburzenia nie tylko w układzie pokarmowym, ale też w drogach oddechowych.

Grupa krwi B: umiarkowana dieta mieszana

Przodkowie osób z grupą B to koczownicy, których dieta ze względu na wędrowny tryb życia była mocno urozmaicona. Dlatego też ich współcześni spadkobiercy mogą sobie pozwolić na znaczną dowolność w komponowaniu codziennego menu. Osoby z grupą B to nota bene jedyna kategoria osób, które dobrze tolerują mleko i jego przetwory.  Żeby nie było tak kolorowo, potomkowie „koczowników” mają wolną przemianę materii, co prowadzi do łatwego przybierania na wadze. Z tego powodu, choć mogą wybierać spośród wielu pokarmów, muszą też zachować umiar w jedzeniu.

Zalecenia:

  1. Mięso. Spożywane w umiarkowanych ilościach i pozyskiwane ze zwierząt niewielkich rozmiarów (indyk, królik, jagnięcina). Mięsa czerwonego lepiej unikać. 
  2. Owoce morza. W rybach, małżach czy ostrygach znajdziemy istotne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy i kwasy tłuszczowe.
  3. Owoce i warzywa. W pierwszej kolejności ananasy, jagody i wiśnie. Z warzyw unikać awokado, dyni, rzodkiewki i pomidorów.
  4. Zboża. Wskazane głównie proso i orkisz. Więcej szkody niż pożytku wyrządzi natomiast pszenica, jęczmień i gryka.
  5. Strączki. Poza niektórymi gatunkami fasoli (pinto, azuki i czarnej) i soczewicą warzywa strączkowe są dobrym uzupełnieniem diety.
  6. Nabiał. Można – ale z umiarem. Najwięcej korzyści przyniosą jogurty i twaróg.
Grupa krwi B: umiarkowana dieta mieszana

Grupa krwi AB: dieta mieszana - dieta według grupy krwi

Ta grupa wyłoniła się najpóźniej i jest bardzo rzadka. Ludzie, którzy ją posiadają, mają odporny układ trawienny i dobrze tolerują zmiany, zarówno żywieniowe, jak i środowiskowe. Jadłospis osób z grupą krwi AB powinien być zbilansowany pod kątem węglowodanów, tłuszczy i białek. Pomimo to warto mieć na uwadze, że pewnych grup pokarmów nie należy nadużywać, na przykład czerwonego mięsa i nabiału. 

Zalecenia:

  1. Świeże warzywa i owoce. One powinny stanowić podstawę diety. Z umiarem należy spożywać warzyw psiankowatych: bakłażanów, pomidorów i papryki.
  2. Zboża. Drugie w kolejności pod względem proporcji na talerzu. Najlepszym wariantem będą ryż, owies i gryka – wszystkie zawierają dużo substancji odżywczych, błonnika i witamin.
  3. Białko. Warto urozmaicać jego źródła, pamiętając, żeby ograniczać spożycie czerwonego mięsa i nabiału. Produkty mleczne poddawane fermentacji (twaróg, jogurty) są dozwolone. 
  4. Tłuszcze. Najlepszym ich źródłem są oliwki i awokado. Z umiarem należy sięgać po masło i inne tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.

Dieta według grupy krwi – czy warto ?

Większość dietetyków zgadza się co do tego, że grupa krwi nie może mieć decydującego wpływu na nasz jadłospis. Każdy organizm jest inny, dlatego przy ustalaniu diety uwzględnia się szereg parametrów, takich jak poziom aktywności fizycznej, stan fizjologiczny, występowanie chorób czy preferencje smakowe. Nie każda osoba z grupą krwi 0 przepada za mięsem i nie każda z racji swojego stanu zdrowia może spożywać duże jego ilości. Dieta według grupy krwi jest więc zdecydowanie zbyt jednostronna i mało spersonalizowana. Ponadto istnieje niewiele dowodów naukowych na jej skuteczność. 

Można jednak wykorzystać to podejście w dietetyce jako bodziec do refleksji i zastanowić się, na ile zalecenia dla grupy krwi, której jesteśmy posiadaczką, rezonują z tym, co czujemy. Być może posiadamy grupę krwi 0 i regularnie „ciągnie” nas do mięsa, ale się w nim ograniczamy, bo WHO zaleca jego umiarkowane spożycie… Niech ten artykuł będzie przynajmniej punktem wyjścia do autorefleksji nad tym, na ile jesz to, czego naprawdę potrzebujesz, a na ile to, co „uważane” jest powszechnie za zdrowe i korzystne dla organizmu.

Na tym portalu znajdziesz więcej ciekawych artykułów na temat diet:

Dieta i jej znaczenie w życiu każdego człowieka

Dieta fleksitariańska

Dieta śródziemnomorska

awokado, marchew, brokuł, truskawki, borówki, kasza, dipy, sałata - dieta według grupy krwi
Grupa krwi AB: dieta mieszana

Źródła:

https://idrgrace.com/jak-okreslic-wlasciwy-typ-metaboliczny-organizmu/

https://www.r-5.org/files/books/medicine/blood-groups/Olga_Sazonova-Food_Preferences-RU.pdf

https://www.medonet.pl/zdrowie,pepsyna—zastosowanie–wskazania–dawkowanie,artykul,1728623.html

https://foodfakty.pl/pseudozboza-czyli-stary-superfood

https://stylzycia.polki.pl/choroby,grupa-krwi-a-odzywianie,10401045,artykul.html