Dieta pudełkowa – o słodkich plusach i gorzkich minusach
Dieta pudełkowa proponowana przez firmy cateringowe, takie jak Maczfit, Body Chief czy Pomelo, to coraz popularniejszy model żywienia w naszym kraju. Sięgamy po takie rozwiązanie, gdy brakuje nam czasu na przyrządzanie posiłków w domu, a przy tym zależy nam na zdrowym, zbilansowanym odżywianiu. Nierzadko liczymy też na to, że dieta pudełkowa będzie naszym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Czy rzeczywiście dieta cateringowa stanowi element zdrowego stylu życia?
Dieta pudełkowa – o co w tym chodzi ?
Zasada jest prosta: określasz, ile posiłków dziennie chcesz otrzymywać, jaką ilość kalorii mają zaspokajać, decydujesz, jakich produktów nie chcesz w swoim menu (przykładowo glutenu, nabiału lub mięsa) i zamawiasz, wybierając spośród licznych firm cateringowych działających na polskim rynku. Nie musisz się obawiać przysłowiowego kota w worku: zawsze masz wgląd w menu i możesz wybierać pomiędzy różnymi opcjami posiłków, by unikać monotonii i urozmaicać swój jadłospis.
Po co taka dieta ?
Dieta pudełkowa nie tylko pomaga zaoszczędzić czas, ale też znacząco ułatwia proces odchudzania, czy budowania masy mięśniowej. Jak wiadomo, warunkiem efektywnej pracy z ciałem jest racjonalne odżywianie. Oznacza to nie tylko kontrolę ilości, ale też jakości spożywanych pokarmów. Twój jadłospis musi więc dostarczać określonej ilości kilokalorii, zachowywać odpowiednie proporcje między białkami, tłuszczami i węglowodanami, bazować na odpowiednio dobranych produktach, wreszcie – cieszyć twoje kubki smakowe, bo bez tego ochota na zdrowe odżywianie minie już po upływie miesiąca. Do tego trzeba skrupulatnie ważyć każdy produkt, by na tej podstawie wyliczyć ilość spożytych kalorii i makroskładników…
Dla wielu ludzi z napiętym grafikiem zajęć ogarnięcie tak wielu kwestii naraz stanowi nie lada wyzwanie. Właśnie dlatego diety pudełkowe zaczęły się cieszyć tak dużą popularnością. Zresztą catering dietetyczny wybierają nie tylko osoby zapracowane. Wiele kobiet stosujących diety restrykcyjne wcześniej czy później natyka się na ten sam problem – nie dość urozmaiconą dietę. Z powodu ograniczeń w zakresie produktów do wykorzystania i metod ich obróbki z wielu przepisów zwyczajnie trzeba zrezygnować. Można oczywiście włączyć własną wyobraźnię lub szukać inspiracji w sieciach społecznościowych, ale nie każda z nas ma na to czas i chęć, a wtedy dieta pudełkowa stanowi dobrą alternatywę. Firmy cateringowe oferują urozmaicone menu, ciekawe przepisy bazujące na nietypowych połączeniach produktów i smaczne potrawy.
Dieta pudełkowa - cateringowa: czy to opcja dla ciebie?
Komu przypadnie do gustu dieta pudełkowa?
– Wszystkim paniom, które z racji wielości obowiązków i zajęć nie nadążają z gotowaniem posiłków. Firma cateringowa to dobra opcja, kiedy wiesz, że w określone dni tygodnia nie masz fizycznych możliwości, by stanąć przy blacie kuchennym i gotować. To niewątpliwie lepsze rozwiązanie niż zamawianie pizzy czy burgera z dostawą do miejsca pracy.
– Tym spośród pań, które pragną schudnąć, ale nie chcą, czy nie mają czasu liczyć na co dzień kalorii, jak i tym paniom, które chcą nabrać masy mięśniowej, ale nie potrafią umiejętnie skomponować swojej diety.
– Tym spośród nas, które szukają sposobów na urozmaicenie swojej diety. Tak jak w przypadku osób zabieganych możesz wybrać opcję dostawy dwa-trzy razy w tygodniu, by potraktować dietę pudełkową jako kulinarny eksperyment.
Dieta pudełkowa – słodkie plusy
Częściowo już o nich wspomnieliśmy, ale zbierzmy je wszystkie w jednym miejscu. Korzystanie z cateringu dietetycznego to:
– Oszczędność czasu. Decydując się na dietę pudełkową, nie tracisz czasu na przyrządzanie posiłków, układanie przemyślanych jadłospisów i zakup produktów.
– Wygoda w liczeniu kalorii. Jeśli monitorujesz ilość kalorii, możesz zapomnieć o mozolnym ważeniu i każdorazowym wpisywaniu do aplikacji ilości spożywanych produktów. Masz gotowe menu mieszczące się w ramach twoich indywidualnych potrzeb żywieniowych.
– Zbilansowane posiłki przez cały dzień. Posiłki, które przygotuje za ciebie firma cateringowa, są zbilansowane pod kątem makroskładników. Nad całym procesem czuwają specjaliści do spraw dietetyki, a nie przypadkowi ludzie.
– Gwarancja utraty wagi lub zwiększenia masy ciała. Zbilansowana, odpowiednio kaloryczna dieta z pewnością pozwoli ci zrzucić zbędne kilogramy lub przybrać na wadze. Gotowe menu na cały dzień pomaga konsekwentnie trzymać się diety i unikać zgubnego podjadania.
– Urozmaicona dieta. Z dietą pudełkową można zapomnieć o nudzie, powtarzalnych obiadach i kolacjach. Firmy cateringowe z reguły dbają o różnorodność i oryginalność serwowanych posiłków.
– Wygoda przechowywania jedzenia. Posiłki przywożone są w specjalnych pojemnikach, które łatwo trzymać w lodówce, podgrzewać w mikrofali lub zabierać do pracy.
Dieta pudełkowa – gorzkie minusy
Zasadniczym problemem diet pudełkowych jest brak edukacji żywieniowej. Jeśli sięgasz po te rozwiązanie, bo nie wiesz, jak schudnąć lub przytyć, bądź nie rozumiesz powodu, dla którego waga stoi w miejscu, dieta pudełkowa nie jest rozwiązaniem na dłuższą metę. Codzienne spożywanie gotowych posiłków nie nauczy cię, jak komponować talerz żywieniowy i planować zbilansowany jadłospis. Nawet jeśli dieta pudełkowa pomoże ci osiągnąć zamierzony cel, nadal nie znasz powodu, dla którego zaczęłaś przybierać lub tracić na wadze. Przyczyn może być wiele: za dużo tłuszczów lub ukrytych cukrów, brak aktywności fizycznej, a może problemy zdrowotne…
W powyższych przypadkach potrzebna jest konsultacja dietetyka oraz spersonalizowany jadłospis, który uwzględni twoje potrzeby i twój styl życia. Bazowanie na samym BMI przy planowaniu jadłospisu – a na tym zasadniczo opierają się firmy cateringowe – jest dalece niewystarczające. Tutaj nie powinno być miejsca na „kopiuj-wklej”, bo każda z nas ma swoją indywidualną historię – historię przebytych diet, chorób, ewentualnych ciąż. Każda z nas ma inny metabolizm i inny poziom aktywności fizycznej. Krótko mówiąc, trwała zmiana masy ciała wymaga spersonalizowanego podejścia.
Z powyższym wiąże się kolejny gorzki minus. Nie dajmy się zwieść optymistycznym komentarzom zostawianym w Internecie przez kobiety, które dzięki dietom pudełkowym straciły ileś tam kilogramów. Nie znamy dalszych losów tych kobiet, a najpewniej spory ich odsetek zmaga się później z efektem jojo. Nie może być inaczej, gdy po miesiącach diety pudełkowej, która utrzymuje nas w karbach, powracamy do „starego” i zaczynamy jeść zgodnie z naszymi potrzebami. Ciało po dłuższym okresie zmniejszonej podaży kalorii zaczyna magazynować cukry i tłuszcze, by przygotować się na kolejny okres „niedojadania”, a to oznacza przyrost masy ciała.
Kolejna rzecz to jakość posiłków. Nawet jeśli firmy cateringowe szczycą się tym, że ich posiłki są zbilansowane, przyrządzane z najwyższej jakości składników, bez użycia sztucznych aromatów, konserwantów i barwników, my, konsumentki, nie wiemy tak naprawdę, co się dzieje za kulisami. Samodzielne przygotowywanie posiłków zawsze przekłada się na ich wyższą jakość, dlatego że uważnie przyglądamy się składnikom, których chcemy użyć na potrzeby takiej czy innej potrawy. Więcej starań dokładamy do procesu obróbki, mamy kontrolę nad ilością i jakością użytej soli. Poza tym gotowanie w domu pociąga za sobą dużo większe spożycie warzyw, a te jak wiadomo mają kluczowe znaczenie w uniknięciu niedoborów i utrzymaniu zdrowia.
Skądinąd, w dobie, gdy zachęca się nas do jedzenia lokalnych, sezonowych produktów przyrządzanych w domu, zadowalanie się gotowymi posiłkami dostarczanymi pod drzwi wydaje się nieodpowiednie i nieidące z duchem czasu…
Dieta pudełkowa – koszty
W zależności od liczby zamawianych posiłków, ich kaloryczności, a także specyfiki diety i samej firmy cateringowej, finalny koszt może być bardzo różny. Ponadto przy zakupie miesięcznego abonamentu dzienne wyżywienie jest zdecydowanie tańsze niż przy zamawianiu diety na wybrane dni. Uśredniając jednak, koszt standardowej diety pudełkowej waha się od 50 do 70 złotych za dzień.
Firma cateringowa – jaką wybrać?
Opinie internautek na temat firm cateringowych są zróżnicowane, tak jak różne są gusta klientek. Przy wystawianiu recenzji klienci zwracają uwagę na kilka kluczowych parametrów, do których zaliczamy: sprawną obsługę, różnorodność diet, swobodę w komponowaniu posiłków na dany dzień, jakość produktów, czy elastyczność usługi (np. możliwość jej zawieszenia na parę dni). Kierując się powyższymi kryteriami, Polki najczęściej wybierają Maczfit, którego nienaganna reputacja stale umacnia jego pozycję na rynku. Na drugim miejscu plasuje się Body Chief, następnie Kuchnia Vikinga i Pomelo. Piątkę najlepszych firm cateringowych zamyka Chef Box.
Pod względem różnorodności diet firmy cateringowe prześcigają się w swoich ofertach, ale zasadniczo wachlarz propozycji jest jednakowy, a różnice często sprowadzają się do odmiennego nazewnictwa. Możemy zatem wybierać pomiędzy dietą standardową, wegańską i wegetariańską, niskowęglowodanową i wysokotłuszczową, bezlaktozową i bezglutenową. Kuchnia Vikinga opracowała nawet dietę FODMAP i dla osób z niedoczynnością tarczycy.
Najwięcej różnic rysuje się na płaszczyźnie jakości, a także obsługi klienta. O ile Maczfit i Kuchnia Vikinga są prawie jednogłośnie wysoko oceniane za wysoką jakość, świeżość i walory smakowe posiłków, o tyle w przypadku Body Chief i Pomelo pojawiają się głosy krytykujące jakość użytych składników i monotonię dań, odbiegających od prezentowanych na stronie zdjęć. Problemy z obsługą klienta zgłaszają co poniektórzy klienci Body Chief (opóźnienia w dostarczaniu zamówień), Pomelo (problemy z dostawą, brak reakcji na reklamacje) i Chef Box. W przypadku tej ostatniej firmy skargi dotyczyły pomyłek w dostarczanych posiłkach.
Dieat pudełkowa - reasumując...
W świetle powyższego należy uznać, że dieta pudełkowa nie powinna być traktowana jako rozwiązanie na dłuższą metę. Może nam posłużyć jako krótki przerywnik w normalnym rytmie samodzielnego gotowania, źródło inspiracji lub eksperyment kulinarny. Można ją też potraktować jako wstęp do procesu odchudzania, czy przybierania na wadze, ale musi jej wówczas towarzyszyć edukacja żywieniowa, która pociąga za sobą realne zmiany w nawykach. Bo kluczem do stopniowych i trwałych zmian w naszej kondycji, sylwetce i ogólnym samopoczuciu jest umiejętność samodzielnego komponowania zbilansowanego menu, w którym zawsze znajdzie się miejsce na małe co nieco.
Piśmiennictwo:
- https://dietetykanienazarty.pl/b/dieta-pudelkowa/
- https://ncez.pzh.gov.pl/zdrowe-odchudzanie/praktyczne-porady/diety-pudelkowe-pod-lupa-dietetyka/
- https://cateromarket.pl/